Over ons

Rijschool Stappershoef is in 1957 opgericht door Floor Stappershoef. Hij kocht een tweedehands Ford Consul en begon leerlingen te werven.

Snel daarna kocht hij een Simca en even later nog één. In die tijd waren er ook vrienden en familieleden die de tweede lesauto konden bemannen. Tot begin jaren ’70 het instructiebewijs werd ingevoerd. Iedereen die toen nog les wilde geven moest een cursus gaan volgen. Uiteraard vielen de vrienden en familieleden af; die hadden hun eigen werkzaamheden en geen bevoegdheid tot lesgeven.

Floor Stapperhoef naast zijn nieuwe Simca 1000.

Floor Stappershoef naast zijn nieuwe Simca 1000.

Het geven van rijles voor de auto was niet genoeg. De rijschool begon met motorrijles (scooters) en met vrachtwagenrijles (Opel Blitz). Toen een theorieopleiding dringend noodzakelijk was, werd dit in de beginjaren aan de keukentafel gedaan, maar later in het dorpshuis Opijnen.

Gedurende de jaren tachtig en begin negentig werd er geregeld een tweede instructeur ingezet. In 1994 besloot Marcel Stappershoef de gelederen te gaan versterken. De ‘Golfjes’ werden ingeruild voor de net nieuw uitgekomen opvolger van de Opel Kadett; de Astra.

Door de jaren heen is de rijschoolbranche steeds professioneler geworden. De eisen aan het geven van instructie werden aangescherpt, de eisen aan de voertuigen net zo, en door de intrede van internet kreeg ook het geven van theorieles een andere wending. Ook tijdens examens merkten kandidaten de aanscherping van de eisen. Was vroeger ‘een beetje leuk schakelen’ voldoende om te slagen, tegenwoordig wordt er heel veel gevraagd van een kandidaat.

Maar Rijschool Stappershoef is met haar tijd meegegaan. Net als vroeger halen leerlingen met veel plezier vakkundig hun rijbewijs, dankzij de vele bijscholingen die de instructeurs volgen.